« Perfecte sfeer realiseren: inzicht in van licht temperatuur in verlichtingsontwerp»

Gepubliceerd op 09-05-2022

Licht temperatuur, ook wel kleurtemperatuur genoemd, is een maat voor de tint van een lichtbron, uitgedrukt in graden Kelvin (K). Licht temperatuur kan een belangrijke invloed hebben op de sfeer en atmosfeer van een ruimte en het is belangrijk om de juiste temperatuur te kiezen voor het juiste effect in de ruimte. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten licht en de effecten die zij hebben op de sfeer in een ruimte.

Warm licht

Warme licht heeft een kleurtemperatuur tussen de 2700K en 3000K en wordt vaak beschreven als "geelachtig" of "gezellig". Dit soort licht wordt vaak gebruikt in slaapkamers, woonkamers en eetkamers, omdat het een warm, uitnodigend sfeer creëert. Warme licht is ook een populaire keuze voor buitenverlichting, omdat het helpt om een welkom sfeer te creëren voor gasten. Tegenwoordig wordt dit ook steeds vaker gebruikt op kantoren. 

Koel licht

Koel licht heeft een kleurtemperatuur tussen de 4000K en 5000K en wordt vaak beschreven als "witachtig" of "klinisch". Dit soort licht wordt vaker gebruikt in keukens, badkamers en werkruimtes, omdat het heldere verlichting biedt die ideaal is voor werklicht. Koel licht is ook een populaire keuze voor buitenbeveiligingsverlichting, omdat het een helder wit licht biedt dat inbrekers kan afschrikken.

Daglicht

Daglicht heeft een kleurtemperatuur tussen de 5000K en 6500K en wordt vaak beschreven als "blauwachtig" of "helder". Dit soort licht wordt vaak gebruikt in gebieden waar een nauwkeurige kleurweergave belangrijk is, zoals kunststudio's, make-uptellers en juweliers. Daglicht is ook een populaire keuze voor buitenverlichting, omdat het heldere verlichting biedt die ideaal is voor het verlichten van grote gebieden.

Het belang van kleurtemperatuur in verlichtingsontwerp
Tot slot is licht temperatuur een belangrijk aspect van verlichtingsontwerp dat een significante invloed kan hebben op het uiterlijk, gevoel en functionaliteit van een ruimte. Of je nu op zoek bent naar warm, gezellig licht, helder licht of iets daar tussenin, er is een altijd een kleurtemperatuur die bij je past. Overweeg de bedoelde toepassing van de kamer en jouw persoonlijke stijl bij het kiezen van de kleurtemperatuur van de verlichting en je creëert zeker de perfecte verlichting voor de ruimte!

Toch nog vragen? Neem contact met ons op: info@illum.nl 

Kleurtemperatuur-1-1675940709.png