Verlichting in de werkruimte: het juiste licht voor de werkplek
De kantoorverlichting in een werkruimte heeft een direct effect op de sfeer, het energieniveau en de productiviteit van het team. Een te zwakke verlichting maakt de werknemers moe en chagrijnig. Aan de andere kant is te felle verlichting slecht voor hun ogen - het kan zelfs migraine veroorzaken - en verstoort het natuurlijke ritme van hun lichaam.
De perfecte verlichting voor de ruimte helpt je werknemers alert, creatief en energiek te blijven en in de juiste gemoedstoestand te blijven om zich volledig in te zetten. Maar het evenwicht vinden tussen te schemerig en te licht kan een moeilijke opgave zijn.
In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over kantoorverlichting en helpen we je het juiste type verlichting te kiezen voor elke unieke situatie.
1) Observeer de werkruimte goed
De eerste stap bij het kiezen van de juiste kantoorverlichting is het onderzoeken van de werkruimte. Noteer waar het natuurlijke licht vandaan komt en of er voldoende natuurlijk licht is dat je het kunstlicht kunt dimmen (of zelfs uitschakelen) tijdens het helderste deel van de dag.
Stel jezelf vragen als:
- Is er voldoende bestaand licht om ten minste aan de minimumnormen te voldoen?
- Wordt verblinding een factor op elke plaats in uw werkruimte?
- Klagen teamleden over vermoeide ogen?
- Wordt er gebruik gemaakt van flexwerken op de werkplekken?
2) Bepaal het type kantoorverlichting dat je nodig hebt
Als het gaat om kantoorverlichting zijn er de volgende opties:
- Direct werklicht
- Direct-Indirect
- Indirect
- Afgeschermd
Directe verlichting: denk aan een bureaulamp - is het beste als aanvulling op indirecte verlichting op individuele werkplekken.
Directe-indirecte verlichting: meestal gebruikt in productieomgevingen om verblinding tegen te gaan - projecteert de verlichting omhoog en omlaag voor een gelijkmatige dekking in het geheel.
Indirecte verlichting: meestal gebruikt in kantooromgevingen - projecteert de verlichting omhoog naar het plafond waar ze zich op een meer natuurlijke manier over de hele ruimte verspreidt.
Afgeschermde verlichting: ook gebruikt in kantooromgevingen - filtert en verdeelt de verlichting door verschillende kappen en lenzen voor een volledige dekking van een werkomgeving.
In de meeste kantooromgevingen werkt een combinatie van breed verspreide lichtbronnen (direct-indirect, indirect of afgeschermd) en directe taakverlichting goed.
3) Zorg voor taakverlichting op elke werkplek
Zoals hierboven vermeld, is het het beste om elk omgevingslicht - zij het van ramen of lampen aan het plafond - aan te vullen met directe taakverlichting op elke werkplek.
Voor een kantooromgeving betekent dit dat elk teamlid het liefst toegang moet hebben tot een gemakkelijk verstelbare bureaulamp die ten minste 500 lumen levert.
4) Stel je team bloot aan zoveel mogelijk natuurlijk licht
Sommige gebouwen hebben misschien grote ramen van vloer tot plafond die de hele dag door voor veel natuurlijk licht zorgen. Andere gebouwen hebben kleinere ramen op slechts enkele plaatsen, waardoor het onmogelijk is om iedereen in je team van licht te voorzien. Als er in de werkruimte weinig ramen zijn, overweeg dan kantoorverlichting te installeren die de kleur en temperatuur van het natuurlijke licht in die omgeving nabootst.
5) Voorkom flikkering
Te veel flikkering in uw kantoorverlichting - zelfs flikkering die met het blote oog niet waarneembaar is - is vervelend en kan bij langdurige blootstelling leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en andere gezondheidsproblemen. Om te voorkomen dat het team last heeft van flikkeringen:
- Upgrade naar verlichting met elektronische ballasten
- Zorg ervoor dat alle onderdelen van de verlichting in orde zijn.
- Regelmatige vervanging van lampen plannen
Met deze maatregelen zal uw team op de lange termijn gelukkiger, gezonder en productiever zijn.